Μουσείο Καζαντζάκη – Ολοκλήρωση του έργου προσβασιμότητας: «Καζαντζάκης για όλους»

Kazantzakis Gia Olous

Μουσείο Καζαντζάκη – Ολοκλήρωση του έργου προσβασιμότητας: «Καζαντζάκης για όλους»

Το Μουσείο Καζαντζάκη ολοκλήρωσε το έργο «Καζαντζάκης για όλους: βελτίωση προσβασιμότητας στο έργο του συγγραφέα και στο ομώνυμο Μουσείο», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο του προγράμματός του για δράσεις μουσείων νεότερου πολιτισμού.

Η Μόνιμη Έκθεση του Μουσείου είναι πλέον μερικώς προσβάσιμη από άτομα με οπτική αναπηρία, μέσω μιας κεντρικής απτικής διαδρομής. Η διαδρομή περιλαμβάνει οκτώ σταθμούς με ειδική σήμανση σε μεγαλογράμματη γραφή και κώδικα Braille στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, ανάγλυφες κατόψεις για την πλοήγηση, απτικά αντικείμενα για την αύξηση της εμπειρίας μέσω αφής, ηχητικό οδηγό, συμπεριληπτικό βίντεο και, τέλος, επιλεγμένα πληροφοριακά κείμενα, ανθολόγηση κειμένων του συγγραφέα και ηχητικά βιβλία.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων του έργου αλλά και της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων έλαβαν χώρα δύο συναφείς δράσεις το Σαββατοκύριακο 21-22 Μαΐου 2022. Το Σάββατο έγινε ειδική ξενάγηση στη Μόνιμη Έκθεση και την απτική διαδρομή σε μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης. Την Κυριακή υλοποιήθηκε το οικογενειακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης «Φτάσε όπου δεν μπορείς», όπου μέσα από τα αντικείμενα του Νίκου Καζαντζάκη και την απτική διαδρομή της Μόνιμης Έκθεσης, οι συμμετέχοντες «ανακάλυψαν» την οπτική αναπηρία και την προσβασιμότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης στους μουσειακούς χώρους.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για θέματα οπτικής αναπηρίας, «Φτάσε όπου δεν μπορείς», θα ενταχθεί στα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου και με τη νέα σχολική χρονιά θα προσφέρεται σαν επιλογή στην εκπαιδευτική κοινότητα.