Δυτικά από το χωρίο Πιτσίδια του Δήμου Φαιστού, δίπλα στη θάλασσα, είναι η τοποθεσία με το σημερινό όνομα Κομμός. Στη θέση αυτή είχε αναπτυχθεί το κεντρικό λιμάνι της Μεσαράς (Φαιστού και Αγίας Τριάδας) στα Μινωικά χρόνια.
Στον αρχαιολογικό χώρο του Κομμού βρέθηκαν αγγεία από την Στερεά Ελλάδα, τις Κυκλάδες, την Κύπρο, τις ανατολικές ακτές της Μεσογείου και την Αίγυπτο, γεγονός που πιστοποιεί πως υπήρξε σπουδαίο μινωικό λιμάνι και πλούσια πολιτεία, με εμπορικές σχέσεις σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.
Στη περιοχή έχουν ανασκαφεί μεγάλα τμήματα του παλαιοανακτορικού και του νεοανακτορικού οικισμού, μεγάλα οικήματα ανακτορικής δομής καθώς και ένα ιερό των ιστορικών χρόνων.
Τα μεγάλα οικήματα που βρίσκονται στην ισόπεδη έκταση δίπλα στη παραλία είναι στοϊκά κτίρια που πιθανόν να ήταν νεώρια ή αποθήκες. Είναι χτισμένα με μεγάλες πελεκητές πέτρες, μια από τις οποίες είναι η μεγαλύτερη που έχει βρεθεί σε μινωικό οικοδόμημα. Κατά την ανασκαφή βρέθηκαν πέτρινες άγκυρες. Τα οικήματα αυτά σχηματίζουν συγκρότημα με κεντρική αυλή και ορθογώνια μεγάλα διαμερίσματα στις τέσσερις πλευρές. Από τα βόρεια αυτού του συγκροτήματος ξεκινούσε η πλακοστρωμένη λεωφόρος που οδηγούσε στη Φαιστό.
Βόρεια της λεωφόρου, στην πλαγιά και στην κορυφή του χαμηλού υψώματος βρισκόταν στην παλαιοανακτορική και νεοανακτορική περίοδο εκτεταμένος οικισμός. Στενοί δρόμοι και μικρές πλακόστρωτες πλατείες χωρίζαν τα σπίτια, που ήταν διώροφα, όπως δείχνουν οι σκάλες.
Το συγκρότημα του ιερού ιδρύθηκε στην Πρωτογεωμετρική περίοδο και άκμασε κυρίως στα Κλασικά και Ελληνιστικά χρόνια. Περιλαμβάνει τον ναό, το πρυτανείο, την οικία των ιερέων, το κυκλικό μαγειρείο και τέσσερις κτιστούς ορθογώνιους βωμούς ανατολικά από το ναό.