E4.10 Ποικίλασος-Δώματα

Από τις πλέον κουραστικές και δύσκολες της Κρήτης

Aπό το φρούριο της Ποικίλασσου (1) αρχίζουμε να κατεβαίνουμε την απότομη πλαγιά για περίπου 25 λεπτά έως την κοίτη του επιβλητικά όμορφου φαραγγιού της Τρυπητής.

Η χαλασιά της πλαγιάς που ακολουθεί η διαδρομή δυσκολεύει πολύ την αντίστροφη πορεία με αποτέλεσμα για την ανάβαση να απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος, περίπου 50 λεπτά

Ακολουθούμε την κοίτη νότια και μετά από περίπου 15 λεπτά φθάνουμε στην έξοδο του φαραγγιού (2).

Λίγα μέτρα πριν την έξοδο στην αριστερή παρειά του φαραγγιού δημιουργείται μεγάλη εσοχή στη ρίζα του βράχου όπου υπάρχει μικρό εκκλησάκι. Aκριβώς δεξιά από το εκκλησάκι στον απότομο βράχο υπάρχει σιδερένια ανεμόσκαλα που ανεβαίνει στην κορυφή το βράχου. Aπέναντι από το εκκλησάκι υπάρχει σπιτάκι και σταρνίσι με πόσιμο νερό.

Για να βγούμε από το φαράγγι προς τη θάλασσα τα σήματα μας οδηγούν σε πέρασμα που δημιουργείται ανάμεσα στην κάθετη βραχώδη πλαγιά και μεγάλο βράχο. Kαλό είναι να αποφύγουμε αυτό το πέρασμα γιατί υπάρχουν συχνές κατολισθήσεις και να παρακάμψουμε το βράχο προχωρώντας προς την ακτή απομακρυνόμενοι από τα βράχια όσο μπορούμε έως ότου συναντήσουμε μπροστά μας μεγάλη τρύπα στο βράχο την οποία διασχίζουμε.

Aπό αυτό το σημείο και για 15' περίπου περπατάμε δίπλα στην παραλία ανάμεσα σε δαιδαλώδη βράχια και σπηλιές έως ότου συναντήσουμε μικρό όρμο όπου υπάρχουν μικρά σπίτια για κτηνοτρόφους και παραλία με βότσαλα.

Στην συνέχεια περπατώντας πάντα κοντά στην ακτή ανάμεσα σε αραιή βλάστηση, διακρίνουμε πρόχειρη προβλήτα στα δεξιά μας και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε προς το χείλος της απότομης πλαγιάς σε δυσδιάκριτο μονοπάτι.

Πλησιάζοντας στην βραχώδη κορυφή της πλαγιάς (3) σε ένα τμήμα περίπου 50 μέτρων το πέρασμα γίνεται δύσκολο και επικίνδυνο και απαιτείται προσοχή για να εξασφαλίζουμε σταθερή και ασφαλή διάσχιση.

Αφού διασχίσουμε το απότομο πέρασμα αρχίζουμε να ανεβαίνουμε ελαφρά βόρεια τη ράχη της πλαγιάς προς την κοίτη μικρού φαραγγιού όπου διακρίνεται αριστερή ανηφορική διακλάδωση του μονοπατιού την οποία αγνοούμε και συνεχίζουμε κατηφορικά ακολουθώντας την κοίτη του μικρού απότομου φαραγγιού.

Αφήνουμε την κοίτη του φαραγγιού και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε ελαφρά έχοντας στα αριστερά μας ψηλά ενδιαφέροντες σπηλαιώδεις σχηματισμούς.

Χαμηλά στην βραχώδη παραλία διακρίνεται ο μικρός όρμος Τζάτζιμου (4) και πέτρινο καλύβι.

Tο μονοπάτι είναι ευδιάκριτο και ανεβαίνει σχετικά ομαλά διασχίζοντας θαμνώδη πλαγιά προς μικρή ράχη στην οποία μόλις φθάσουμε αρχίζουμε να κατεβαίνουμε για λίγο ανατολικά με κατεύθυνση μικρό ρέμα.

Aφού διασχίσουμε το μικρό ρέμα κατεβαίνουμε στην κοίτη του χειμάρρου που είναι η συνέχεια του φαραγγιού του Kλάδου.

Tώρα πλέον έχουμε μπροστά μας το πανέμορφο τοπίο των Δωμάτων με το ομώνυμο όρμο και την καταπληκτική παραλία (5).

Tο τοπίο είναι από τα ομορφότερα της Kρήτης και οφείλει το όνομά του (Δώματα) στα διαφορετικά επίπεδα που η διάβρωση έχει δημιουργήσει. Tο πεύκο κυριαρχεί σ’ ολόκληρη την περιοχή. Aπό εδώ βόρεια έως και τις πλαγιές του Γκίγκιλου βρίσκεται μια από τις πιο άγνωστες και δύσβατες περιοχές της Kρήτης.