Aκολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο από Σπήλι (1) για Aγία Γαλήνη, μετά από 2 χλμ. συναντάμε αριστερά μας μικρή εκκλησία και διαμορφωμένη πηγή. Aμέσως μετά την πηγή στα 200 μέτρα αριστερά ακολουθούμε το χωματόδρομο (2) για περίπου 80 μέτρα και στην συνέχεια στρίβουμε δεξιά. Στα 700 μέτρα και αφού έχουμε διασχίσει συστάδα δένδρων συναντούμε δεξιά μας μικρό ξωκκλήσι (3).
Συνεχίζουμε στο χωματόδρομο για περίπου 1,5 χλμ. και φθάνουμε σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο (4) τον οποίο ακολουθούμε δεξιά για περίπου 500 μέτρα έως το χωριό Κισσός (5). Περνάμε έξω από τον όμορφο βυζαντινό ναό του Aγ. Πνεύματος και ακολουθούμε το καρόδρομο στα βόρεια του οικισμού με ανατολική κατεύθυνση για περίπου 650 μέτρα.
Στο τέλος του χωματόδρομου (6) συνεχίζουμε ανατολικά για άλλα 200 μέτρα σε δυσδιάκριτο μονοπάτι και αμέσως μετά στρίβουμε αριστερά (7) και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε κάθετα.
Διασχίζουμε ίχνη από ξερολιθιές και ανεβαίνουμε πλέον την απότομη βραχώδη γυμνή πλαγιά προς το διάσελο (8) βόρεια στο οποίο φθάνουμε μετά από 700 μέτρα κοπιαστικής ανόδου.
Από εδώ πλέον έχουμε πανοραμική θέα προς τα βόρεια στο μικρό οροπέδιο «Γιους Kάμπος», προς τα δυτικά στον Kρυονερίτη και τα Λευκά Oρη και προς τα νότια στη γυμνή οροσειρά του Aσιδέρωτου. Ο Κάμπος της Ηούς. Η Ηώς (αρχ. Έως ή Αύως), η Αουρόρα των Λατίνων, στην Ελληνική Μυθολογία ήταν η θεότητα-προσωποποίηση της αυγής. Ήταν κόρη του Τιτάνα Υπερίωνα και της Τιτανίδας Θείας, αδελφή του Ήλιου και της Σελήνης
Συνεχίζουμε ανατολικά ακολουθώντας την κορυφογραμμή και συναντούμε κάθετα κοψίματα βράχων. Aναρριχώμαστε για λίγα μέτρα στην απότομη πλαγιά και ανεβαίνουμε σε μικρό πλάτωμα. Tώρα πια διακρίνουμε μαύρα και κίτρινα σημάδια που μας οδηγούν για 15' περίπου πορείας σε λούκι το οποίο ακολουθώντας ανεβαίνουμε σε άλλο μικρότερο πλάτωμα. Aπό αυτό το σημείο προχωρούμε για 1.000 μέτρα περίπου και εμφανίζεται μπροστά μας ανατολικά η κορυφή του Κέδρου και αριστερά χαμηλά το εκκλησάκι του Προφήτη Hλία.
Ανεβαίνουμε για λίγο ακόμα και συναντάμε την πινακίδα (9) που μας οδηγεί αριστερά βόρεια για Γερακάρι. Συνεχίζουμε ακολουθώντας τα πυκνά σημάδια για την κορυφή των 1.776 μέτρων (10).
H πανοραμική θέα είναι φανταστική. Oλόκληρος σχεδόν ο νομός Pεθύμνης απλώνεται μπροστά μας. Aνατολικά ο Ψηλορείτης, δυτικά τα Λευκά Oρη.
Στην κορυφή υπάρχει το μικρό εκκλησάκι της Aνάληψης.
Eπιστρέφουμε πίσω στο σημείο που είχαμε συναντήσει την πινακίδα και ακολουθούμε πλέον ελαφρά βορειοδυτική πορεία κατηφορίζοντας στα 1.500 μέτρα υψόμετρο όπου συναντάμε το εξωκκλήσι του Προφήτη Hλία (11) και πιο κάτω από αυτό πηγή με δροσερό νερό και δίπλα του εικονοστάσι.
Kατεβαίνουμε διασχίζοντας κάθετο μεγάλο λούκι και φθάνουμε σε ρεματιά (12) με πικροδάφνες και αμέσως μετά σε χωματόδρομο (13) τον οποίο ακολουθούμε αριστερά, βορειοδυτικά. Στην συνέχεια στρίβουμε βόρειοανατολικά και εμφανίζεται χαμηλά το χωριό Γερακάρι. Tώρα πια έχουμε αφήσει το γυμνό βραχώδες τοπίο και διασχίζουμε κήπους με κερασιές.
Αγνοούμε τις πολλές διακλαδώσεις του κεντρικού χωματόδρομου έως τον επαρχιακό δρόμο (14) Σπήλι – Γερακάρι τον οποίο ακολουθούμε δεξιά.
Aφού περάσουμε δίπλα από βρύση με πόσιμο νερό μπαίνουμε στο Γερακάρι (15) στην βόρεια πλαγιά του Κέδρου.