Το Οροπέδιο Γιους Κάμπος βρίσκεται στις βορειοδυτικές παρυφές του όρους Κέδρος, ανάμεσα στην κοιλάδα του Αμαρίου και στο Σπήλι, περίπου 31χλμ νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου. Το όνομα Γιους Κάμπος σημαίνει ο Κάμπος της Ηούς, από την Ηώ που στην ελληνική μυθολογία ήταν η θεά της Αυγής. Η πρόσβαση στο Γιους Κάμπο γίνεται μέσω δρόμων από τα χωριά Γερακάρι, Πατσός, Σπήλι ή Κισσός. Αν έρθετε ως εδώ αξίζει να κάνετε μια βόλτα στα υπόλοιπα χωριά του Αμαρίου και της επαρχίας Αγίου Βασιλείου, να παρατηρήσετε τη φύση και τους παραδοσιακούς οικισμούς, να επισκεφτείτε το φράγμα των Ποταμών, να ανεβείτε στον Κέδρο, αλλά και να ανακαλύψετε τις δαντελωτές ακτές της Αγίας Γαλήνης.
Αυτό όμως που κάνει αυτό το μικρό και ταπεινό οροπέδιο τόσο σπουδαίο, όσο ελάχιστα άλλα μέρη της Κρήτης, είναι η τεράστια οικολογική του σημασία, καθώς εδώ χιλιάδες ενδημικές τουλίπες του είδους Tulipa doerfleri την άνοιξη δημιουργούν ένα κατακόκκινο χαλί. Το είδος μάλιστα έχει ανακηρυχτεί προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα από το 1981, καθώς εντοπίζεται παγκοσμίως μόνο στον Κάμπο της Ηούς. Εδώ επίσης φύονται πολλά σπάνια ορχεοειδή που προσελκύουν κάθε χρόνο δεκάδες βιολόγους από όλη την Ευρώπη. Πάνω από πέντε είδη ορχιδέας μπορεί να συνυπάρχουν σε ένα τετραγωνικό μέτρο σε αυτόν το σημαντικό βιότοπο του Ρεθύμνου.
Στην πηγή του Άη Γιάννη με τους θεόρατους πλατάνους και το γάργαρο καταδρόσερο νερό που βγαίνει απ' τους βράχους μπορεί να ξαποστάσει και να δροσιστεί ο επισκέπτης. Στο οροπέδιο καλλιεργούνται άνυδρα κηπευτικά, γνωστά για τη νοστιμιά τους και περιζήτητα για τη διατροφική τους αξία. Τα νερά του οροπεδίου τροφοδοτούν τα Φαράγγια της Αγίας Φωτιάς, του Κισσού και το ρέμα του Σπηλίου.
Η περιγραφή του γεωτόπου είναι αποτέλεσμα του παραδοτέου του ερευνητικού έργου JoinOut. Το έργο με τίτλο «Σύμπραξη Καινοτόμων Δράσεων Τουρισμού Υπαίθρου» και διακριτικό τίτλο: «JoInOuT», υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης "Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας/ΣΣΚ» - 2η Πρόσκληση: Επιχειρήσεις» και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020» (κωδικός Έργου: ΓΓ2CL-0359457).