Λίμνη Κουρνά

Η μοναδική φυσική λίμνη γλυκού νερού της Κρήτης, η λίμνη Κουρνά, βρίσκεται στις βόρειες παρυφές των Λευκών Ορέων, μόλις 4 χμ από την Γεωργιούπολη, στα όρια της περιοχής του Αποκόρωνα.

Λίμνη Κουρνά

Το όνομα Κουρνάς προέρχεται μάλλον από την αντίστοιχη αραβική λέξη που σημαίνει λίμνη / λουτήρας ή σύμφωνα με μια άλλη ερμηνεία, από την παράφραση της λέξης κρουνός. Στην αρχαιότητα ωστόσο η λίμνη ήταν γνωστή ως Κορησία και μάλιστα εικάζεται ότι υπήρχε εδώ ο ναός της Κορήσιας Αθηνάς.

Η λίμνη Κουρνά δημιουργεί ένα εντυπωσιακό τοπίο, σπάνιο για τα δεδομένα του νησιού, που αλλάζει ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Το χειμώνα τα νερά ανεβαίνουν και η λίμνη μεγαλώνει, το καλοκαίρι η στάθμη πέφτει και αποκαλύπτει αμμώδεις παραλίες αλλά και την μία πηγή που τροφοδοτεί τη λίμνη, το Αμάτι.

Τα σκούρα νερά στο κέντρο της λίμνης οφείλονται στα φύκια και φυσικά στο παρελθόν έχουν εξάψει την λαϊκή φαντασία που ήθελε τη λίμνη να είναι «άπατη» - κάτι που όμως φυσικά δεν ισχύει.

Το μέγιστο βάθος της είναι στα 22.5 μέτρα, το μέγιστο μήκος στα 1.087 μ. και το μέγιστο πλάτος στα 880μ., καλύπτοντας μια επιφάνεια 579 στρεμμάτων. 

Το οικοσύστημα της λίμνης όσο και του ποταμού Δέλφινα που εκβάλλει στο Κρητικό Πέλαγος είναι από τα πιο σημαντικά του νησιού αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, και δικαίως η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. 

Είναι ένας σταθμός για αποδημητικά πουλιά, καθώς επίσης ένα περιβάλλον στο οποίο συναντά κανείς πολλά ενδημικά είδη της Κρήτης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Λίμνη Κουρνά

Χέλια και αθερίνες, ερπετά - ανάμεσα στα οποία και η σπάνια χελώνα Εμύδη (malaclemys terrapin) με τις χαρακτηριστικές βούλες στο καβούκι - πάπιες, νερόκοτες, κορμοράνοι, ακόμα και ερωδιοί ζουν εδώ.

Ζουν όμως και νεράιδες ή τουλάχιστον έτσι λέει ο θρύλος για την κοπέλα που «εμφανίζεται» τις φεγγαρόλουστες νύχτες να χτενίζει τα ξανθιά μαλλιά της. Σύμφωνα με τη μία εκδοχή η κοπέλα θέλοντας να ξεφύγει από τις ερωτικές ορέξεις του πατέρα της καταράστηκε το μέρος να γίνει λίμνη κι εκείνη το στοιχειό της («Βούλα και Βουλολίμνα, κι εγώ στοιχειό στη λίμνα!»). Σύμφωνα με την δεύτερη εκδοχή, η νεράιδα είναι η κόρη του παπά του χωριού που βρισκόταν εδώ, η μόνη που επιβίωσε του κατακλυσμού που έστειλε ο Θεός για να πνίξει τους ασεβείς κατοίκους του.

Οι σύγχρονοι θρύλοι πάντως μιλάνε για ηλεκτρομαγνητικά πεδία στη λίμνη τα οποία σε άλλους λειτουργούν θετικά και σε άλλους αρνητικά.

Είτε για κολύμπι το καλοκαίρι, είτε για περπάτημα περιμετρικά της λίμνης, είτε για θαλάσσιο ποδήλατο, είτε για πικνίκ, η λίμνη Κουρνά είναι ένας προορισμός που μπορεί να συνδυάσει πολλές δραστηριότητες και βεβαίως φαγητό ή καφέ στις ταβέρνες της όχθης, με θέα στα γαλαζοπράσινα νερά.