Ο Κρουσώνας, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της ανατολικής ρίζας του Ψηλορείτη και είναι κτισμένος ανάμεσα σε παλιά ρήγματα. Πέρα από το εντυπωσιακό ρήγμα Τυλίσου – Κρουσώνα που οριοθετεί το βουνό από τον κάμπο του Ηρακλείου και κάποια μικρότερα παράλληλα ως προς αυτό, υπάρχει και το Κρητικό Ρήγμα Απόσπασης που δεσπόζει πάνω από τον οικισμό.
Μια χαρακτηριστική οριζόντια γραμμή πάνω στην πλαγιά του βουνού, που φαίνεται από τη διαφορά της βλάστησης και του ανάγλυφου, οριοθετεί τα πετρώματα των «πλακωδών ασβεστολίθων» από τα πετρώματα της «Τρίπολης» που τα σκεπάζουν. Ενδιάμεσα, υπάρχουν σε διάφορες θέσεις, μικροί φακοί από σχιστόλιθους των «Φυλλιτών – χαλαζιτών».
Η σημασία της ύπαρξης του ρήγματος Τυλίσου – Κρουσώνα για όλη την περιοχή είναι μεγάλη. Το ρήγμα αυτό και τα παράλληλά του λειτουργούν σαν φράγματα προς το υπόγειο νερό που κατεβαίνει υπόγεια από τα βουνά, δημιουργώντας έτσι υπόγειες δεξαμενές. Από αυτές μέσω γεωτρήσεων υδροδοτείται το Ηράκλειο και πολλοί οικισμοί.
Η περιγραφή του γεωτόπου είναι αποτέλεσμα του παραδοτέου του ερευνητικού έργου JoinOut. Το έργο με τίτλο «Σύμπραξη Καινοτόμων Δράσεων Τουρισμού Υπαίθρου» και διακριτικό τίτλο: «JoInOuT», υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης "Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας/ΣΣΚ» - 2η Πρόσκληση: Επιχειρήσεις» και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020» (κωδικός Έργου: ΓΓ2CL-0359457).