Φαράγγι Πατσού

Το εντυπωσιακό, κατάφυτο φαράγγι του Πατσού βρίσκεται στην ενδοχώρα του Ν. Ρεθύμνης, στο βορειοδυτικό τμήμα του δήμου Αμαρίου. Πρόκειται για ένα πανέμορφο φαράγγι που διασχίζει μικρός ποταμός, το οποίο έχει αξιοποιηθεί από τη δασική υπηρεσία.

Το μήκος του φτάνει τo 1.5 χιλιόμετρα ενώ για να το διασχίσει κανείς θα χρειαστεί 2 ώρες συνολικά με την επιστροφή. Η υψομετρική διαφορά ανάμεσα στο ψηλότερο σημείο του και την είσοδο φτάνει τα 240 μέτρα.

Στο εσωτερικό του θα βρείτε διαμορφωμένους χώρους ανάπαυσης καθώς και παρατηρητήριο πουλιών. Εντυπωσιάζουν τα τεράστια πλατάνια και η οργιώδης βλάστηση που αναπτύσσεται στην κοίτη του, τα ψηλά τοιχώματά του αλλά και το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου που είναι χτισμένο στην εσοχή μεγάλου σπηλαίου.

Δίπλα στο ναό βρισκόταν ο βωμός του υπαίθριου ιερού στο οποίο κατά την αρχαιότητα λατρευόταν ο Κραναίος Ερμής, προστάτης των βοσκών, των δασών και της γονιμότητας της φύσης αλλά και ο Πάνας.

Γεώτοπος

Το φαράγγι της Πατσού ή Αγίου Αντωνίου σχηματίζεται σε ασβεστόλιθους και δολομίτες της ενότητας της «Τρίπολης». Αν και δεν έχει μεγάλο μήκος, μόλις 1,5 km, είναι αρκετά εντυπωσιακό και αντιπροσωπευτικό της Κρήτης λόγω της πλούσιας βλάστησης από πλατάνια και ενδημικά φυτά, της παρουσίας νερού τη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου και των ποικίλων μορφών καρστικής διάβρωσης που περικλείει.

Στην αρχή του φαραγγιού βρίσκεται ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Αντωνίου και υπάρχουν υποδομές ξεκούρασης και αναψυχής των επισκεπτών. Από το μέσο και προς την έξοδό του σχηματίζονται μικρές και ρηχές λιμνούλες με εντυπωσιακούς καταρράκτες. Το φαράγγι καταλήγει στην τεχνική λίμνη του φράγματος των Ποταμών.

Η περιγραφή του γεωτόπου είναι αποτέλεσμα του παραδοτέου του ερευνητικού έργου JoinOut. Το έργο με τίτλο «Σύμπραξη Καινοτόμων Δράσεων Τουρισμού Υπαίθρου» και διακριτικό τίτλο: «JoInOuT», υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης "Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας/ΣΣΚ» - 2η Πρόσκληση: Επιχειρήσεις» και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020» (κωδικός Έργου: ΓΓ2CL-0359457).