Φαράγγι Βοριζίων

Οι επιβλητικές γυμνές πλαγιές στη νότια είσοδό του, το καθιστούν έναν από τους πιο ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς του Ψηλορείτη. Η διάσχισή του είναι σχετικά εύκολη, μέσα σ’ ένα πλούσιο σε βλάστηση τοπίο, όπου κυριαρχεί ο πρίνος.

Στα βόρεια του φαραγγιού αναπτύσσεται το φημισμένο οροπέδιο της Νίδας και στη δυτική του πλαγιά κάτω από τη "Μαύρη κορυφή" βρίσκεται το σπήλαιο των Καμαρών, όπου βρέθηκαν τα φημισμένα καμαραϊκά αγγεία της μινωικής περιόδου.

Η διαδρομή από τα Βορίζια μέχρι το σημείο όπου χωρίζει η κοίτη του φαραγγιού έχει μήκος 2,5 χλμ. ενώ η υψομετρική διαφορά από την είσοδο του φαραγγιού μέχρι το σημείο αυτό είναι 520 μέτρα.

Γεώτοπος

Ένα ιδιαίτερα όμορφο και εντυπωσιακό φαράγγι του Ψηλορείτη είναι αυτό των Βοριζίων που ξεκινά λίγο έξω από τον ομώνυμο οικισμό. Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται πάνω στο μεγάλο ρήγμα Γέργερης – Καμαρών που έχει θρυμματίσει σε μεγάλο βάθος τα πετρώματα της Τρίπολης. Έχει μήκος περίπου 3 χιλιόμετρα και στην αρχή του είναι αρκετά στενό με λίγη βλάστηση και αρκετούς πλευρικούς καταρράκτες.

Στα ψηλότερα σημεία το φαράγγι απλώνει αρκετά και η βλάστηση γίνεται πιο πυκνή με πρίνους και κυπαρίσσια. Σημαντικά ενδημικά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Κρήτης, όπως ο δίκταμος, η πετρομάρουλα και ο αγριόγατος φιλοξενούνται στην περιοχή.

Η περιγραφή του γεωτόπου είναι αποτέλεσμα του παραδοτέου του ερευνητικού έργου JoinOut. Το έργο με τίτλο «Σύμπραξη Καινοτόμων Δράσεων Τουρισμού Υπαίθρου» και διακριτικό τίτλο: «JoInOuT», υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης "Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας/ΣΣΚ» - 2η Πρόσκληση: Επιχειρήσεις» και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020» (κωδικός Έργου: ΓΓ2CL-0359457).