Η Μονή Καλυβιανής βρίσκεται στη περιοχή Καλύβια, κοντά στις Μοίρες και τη Φαιστό και σε απόσταση 59 χλμ. από τη πόλη του Ηρακλείου. Η Μονή αφιερωμένη στην Παναγία, είναι μοναδική καθώς συνδύασε τη χριστιανική πιστή με την κοινωνική προσφορά.
Ο παλιός ναός ήταν του 14ου αιώνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις και κατά τις συνήθειες της Ενετοκρατίας κάποιος φεουδάρχης έχτισε την εκκλησία της Παναγίας της Καλυβιανής. Ο ναός, από το 1821 που καταστράφηκε από τους Τούρκους και για πολλά χρόνια, έμεινε έρημος, για να επαναλειτουργήσει από το 1865 και μετά.
Σύμφωνα με το θρύλο, τη χρονιά εκείνη οι κάτοικοι της περιοχής βρήκαν μέσα στο παλιό, εγκαταλελειμμένο ναό μια παλιά εικόνα της Παναγίας, η οποία θεωρήθηκε θαυματουργή και το ίδιο το γεγονός χαρακτηρίστηκε σαν θαύμα. Οι πιστοί άρχισαν να συρρέουν κατά εκατοντάδες για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα, παρ’ όλες τις κακουχίες στις οποίες τους υποχρέωναν οι Τούρκοι κατακτητές. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως τους ανάγκαζαν να στέκονται και να περιμένουν για ώρες κάτω από το καυτό ήλιο, απαγορεύοντας τους να ξεκουράζονται στη σκιά των δέντρων που υπήρχαν στη περιοχή. Παρ’ όλα αυτά οι πιστοί συνέχισαν να συρρέουν στο ναό της Παναγίας, του οποίου η φήμη ολοένα και αυξάνονταν.
Εν τέλει μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους ανοικοδομήθηκε ο νέος, μεγαλύτερος ναός που βλέπουμε και σήμερα, στον οποίο εκτίθεται και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Τα κτίρια της σημερινής Μονής είναι πρόσφατα και κατασκευάστηκαν όταν ο μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας Τιμόθεος Παπουτσάκης δημιούργησε μια Χριστιανική Πολιτεία με κέντρο το Μοναστήρι κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Παράλληλα δημιουργήθηκαν και λειτουργούν Ορφανοτροφείο Θηλέων, Γηροκομείο, Οικοκυρική Σχολή, Ίδρυμα Νεανίδων, Σχολή Κοπτικής-Ραπτικής, δημοτικό σχολείο, τυπογραφείο, Εργαστήριο Υφαντικής, Πλεκτικής και Ιεροραπτικής, κ.α.
Πρόσφατα στο χώρο της μονής δημιουργήθηκε και λειτουργεί εκκλησιαστικό μουσείο.