Το Νερατζέ Τζαμί ή Ωδείο είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα και εντυπωσιακά μνημεία της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου και φυσικά ακολούθησε – όπως και πολλά άλλα – την ιστορία του.
Επί Ενετοκρατίας ήταν ο ναός της Santa Maria, της Παναγίας των Αυγουστινιανών, και δίπλα του λειτούργησε παρεκκλήσι αφιερωμένο στο Σώμα του Χριστού. Με την κατάκτηση της πόλης από τους Τούρκους ο ναός μετατρέπεται σε τζαμί αφιερωμένο στον πορθητή του Ρεθύμνου Γαζή Χουσεΐν Πασά ή Νερατζέ Τζαμί (1657). Επί τουρκοκρατίας ήταν που η κεραμοσκεπή του ενετικού ναού αντικαταστάθηκε από τους τρεις χαρακτηριστικούς τρούλους, το παρεκκλήσι μετατράπηκε σε οθωμανικό ιεροσπουδαστήριο αλλά και προστέθηκε ο μιναρές. Συγκεκριμένα, το 1890 ανεγέρθηκε ο μιναρές σε σχέδια του ξακουστού ρεθυμνιώτη μηχανικού Γεωργίου Δασκαλάκη.
Η Τουρκική Δημογεροντία φιλοδοξούσε να φτιάξει τον πιο εντυπωσιακό μιναρέ της Ανατολής. Το σίγουρο είναι πως με 27 μέτρα ύψος και δύο εξώστες πρόκειται για τον μεγαλύτερο και επιβλητικότερο μιναρέ του Ρεθύμνου.
Σήμερα στο πρώην τζαμί λειτουργεί το Ωδείο της πόλης και η αναστήλωση έφερε στο φως δεκάδες ενετικούς τάφους στο πάτωμα. Όσο για το θύρωμα του, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και περίτεχνα δείγματα αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής στο Ρέθυμνο.