Focus Group για τις αντιλήψεις των μελών του Δικτύου e-παιθρος σχετικά με τον Βιώσιμο Τουρισμό

Focus Group για τις αντιλήψεις των μελών του Δικτύου e-παιθρος σχετικά με τον Βιώσιμο Τουρισμό

Focus Group για τις αντιλήψεις των μελών του Δικτύου e-παιθρος σχετικά με τον Βιώσιμο Τουρισμό

Στο πλαίσιο του Έργου «Σύμπραξη Καινοτόμων Δράσεων Τουρισμού Υπαίθρου – JoΙnΟuΤ», διενεργήθηκε ποιοτική έρευνα μέσω Focus Group η οποία εστίασε στη διερεύνηση των αντιλήψεων και στάσεων των μελών του Δικτύου e-παιθρος σχετικά με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τον Τουρισμό Υπαίθρου.

Κατά τη διάρκεια του virtual Focus Group συζητήθηκαν τρεις θεματικές με τη χρήση φωτογραφιών, εικόνων και infographics:

  1. Η έννοια “Βιωσιμότητα”
  2. Οι τρεις (3) πυλώνες της έννοιας “Βιώσιμος Τουρισμός” και
  3. Οι προκλήσεις και ευκαιρίες που επιφέρει ο Τουρισμός.

Η Ανάλυση Λόγου στα ποιοτικά δεδομένα έδειξε τα εξής:

Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες έδειξαν μία ισχυρά θετική στάση απέναντι στην έννοια της Βιωσιμότητας που εκφράστηκε μέσα από τη χρήση οριστικής έγκλισης στην ανάλυση των λόγων τους, αλλά και από τη συχνή χρήση θετικά φορτισμένων επιθέτων και επιρρημάτων.
Ως προς τους πυλώνες της έννοιας «Βιώσιμος Τουρισμός», από πλευράς των συμμετεχόντων εκφράστηκε μια ισχυρή βεβαιότητα για την ανάγκη εξισορρόπησης των τριών διαστάσεων και συμπερίληψής τους στην εκπαίδευση των μελών του Δικτύου e-παιθρος.
Ως προς τις αντιλήψεις των συμμετεχόντων για τις Προκλήσεις και τις Ευκαιρίες που επιφέρει ο τουρισμός στον τόπο τους, εκφράστηκε ισχυρή πιθανότητα σχετικά με τη δυσανάλογη τουριστική ανάπτυξη και τον «υπερτουρισμό». Παράλληλα αναδείχθηκε η ισχυρή πρόθεση όλων των συμμετεχόντων να ενσωματώσουν και να προωθήσουν πρακτικές Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης στον τόπο τους.
Μέσα από το Focus Group αντλήθηκαν ποιοτικά δεόμενα με τη μέθοδο Ανάλυσης Λόγου, τα οποία συμπληρώνουν και τεκμηριώνουν συνολικά την ερευνητική διαδικασία.

Ο συνδυασμός ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων συνδράμει στην τελική διαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού που προορίζεται για την εκπαίδευση των μελών του Δικτύου e-παιθρος. Τέλος, τα αποτελέσματα της έρευνας θα αξιοποιηθούν από τον Φορέα Αρωγό ΕΤΑΜ Α.Ε., από τους εταίρους του έργου καθώς και από τα μέλη της σύμπραξης e-παιθρος και ευρύτερα από τους φορείς του Τουρισμού Υπαίθρου.



Το έργο με τίτλο «Σύμπραξη Καινοτόμων Δράσεων Τουρισμού Υπαίθρου» και διακριτικό τίτλο: «JoInOuT», υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης «Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας/ΣΣΚ» - 2η Πρόσκληση: Επιχειρήσεις» και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020» (κωδικός Έργου: ΓΓ2CL-0359457).