Webinar με θέμα «Το Θεσμικό Πλαίσιο για την προστασία της Υπαίθρου

Webinar με θέμα «Το Θεσμικό Πλαίσιο για την προστασία της Υπαίθρου

Webinar με θέμα «Το Θεσμικό Πλαίσιο για την προστασία της Υπαίθρου

Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021  διεξήχθη για τα μέλη του e-παιθρος διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Το Θεσμικό Πλαίσιο για την προστασία της Υπαίθρου» με εισηγητή τον κύριο Γεώργιο Σμπώκο, Νομικό και συντονιστή του Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικού Δικαίου ανατολικής Κρήτη.

Ο κος Σμπώκος στην ομιλία του επικεντρώθηκε στην έλλειψη χωροταξικών εργαλείων για την προστασία της υπαίθρου. Ανέφερε πως δίχως ένα ειδικό πλαίσιο για την ύπαιθρο και τα στοιχεία της (περιβάλλον, βιοποικιλότητα, αρχαιολογικές περιοχές, πρωτογενής τομέας) δεν κατοχυρώνεται θεσμικά ο τουρισμός υπαίθρου. Αντίθετα, νομοθετήματα επενδύσεων  -που δεν έρχονται αντιμέτωπα με κανένα ανταγωνιστικό πλαίσιο- κατοχυρώνουν βιομηχανικές δραστηριότητες που υποβαθμίζουν το ευαίσθητο νησιωτικό οικοσύστημα της Κρήτης. Ειδική αναφορά και σχετική συζήτηση με τους συμμετέχοντες έγινε πάνω στον πρόσφατο νόμο “Ειδικές μορφές τουρισμού” ενώ επισημάνθηκε η αναγκαιότητα συντονισμού για κοινή διεκδίκηση ενός “ειδικού χωροταξικού για το περιβάλλον” από φορείς του πρωτογενούς τομέα, του τουρισμού, τις αθλητικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις του νησιού.


Το έργο με τίτλο «Σύμπραξη Καινοτόμων Δράσεων Τουρισμού Υπαίθρου» και διακριτικό τίτλο: «e-παιθρος», υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης "Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας/ΣΣΚ» - 1η Πρόσκληση: Φορέας Αρωγός» και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020» (κωδικός Έργου: ΓΓ1CL-0056042).