Παραλίες Άρβης

Περίπου ένα χιλιόμετρο ανατολικότερα από την παραλία Μεάκης βρίσκεται η Άρβη, η οποία διαθέτει ένα μικρό λιμάνι και μια όμορφη παραλία.

Άρβη

Ο παραθαλάσσιος οικισμός Άρβη απέχει περίπου 78 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου. Κατά τη Ρωμαϊκή εποχή η Άρβη αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου, ενώ πιστεύεται ότι εδώ αποβιβάστηκαν οι Σαρακηνοί το 828 μ.Χ. για να κατακτήσουν την Κρήτη. Η περιοχή φημίζεται για την καλλιέργεια μπανάνας, καθώς το θερμό κλίμα ευνοεί την παραγωγή αυτού του προϊόντος.

Μπροστά από τον οικισμό, στην έξοδο του ομώνυμου φαραγγιού σχηματίζεται το μικρό λιμανάκι της Άρβης και δίπλα μια όμορφη παραλία με έξοχη θέα στο φαράγγι και ευκολίες για άνετη διαμονή.

Η παραλία της Άρβης είναι μια ήσυχη παραλία με άμμο, λίγα βότσαλα και καταγάλανα νερά. Είναι σχετικά οργανωμένη και σε αυτήν θα βρείτε κάποιες ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ παρέχονται δυνατότητες για θαλάσσια σπορ. Επίσης, κοντά λειτουργούν αρκετές ταβέρνες, ενώ υπάρχουν και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Συνεχίζοντας ανατολικότερα, οι επόμενες παραλίες που συναντάει κανείς είναι τα Λατόμια και ο Καληκοβρέχτης, που ουσιαστικά αποτελούν τη προέκταση της παραλίας της Άρβης.

Παραλίες Λατόμια & Καληκοβρέχτης

Ο οικισμός Λατόμια απέχει 82 χλμ. περίπου από το Ηράκλειο και γύρω στα 3 χλμ. από την Άρβη. Η απομονωμένη, ήσυχη παραλία που βρίσκεται μπροστά από τον οικισμό, είναι μια πολύ μεγάλη παραλία μήκους 4 χλμ. περίπου με χοντρή άμμο, πέτρες και βαθιά καταγάλανα νερά. Το όνομά της οφείλεται στη λειτουργία λατομείων στην περιοχή κατά το παρελθόν.

Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, ενώ ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες θα βρείτε στην Άρβη και την Ψαρή Φοράδα. Για να φτάσετε στα Λατόμια πρέπει να πάτε στην Άρβη. Από εκεί μπορείτε, είτε να έρθετε με τα πόδια, είτε να οδηγήσετε το όχημά σας από τον χωματόδρομο που περνάει από τον Ξερόκαμπο. Κοντά στην Άρβη βρίσκεται μια ακόμα πιο ήσυχη και απομονωμένη παραλία με το παράξενο όνομα Καληκοβρέχτης.

Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη καλήκωση, την οποία χρησιμοποιούσαν παλιά οι Κρητικοί για τα υποδήματά τους. Η παραλία πήρε αυτό το όνομα, επειδή εκείνοι που επισκέπτονταν την περιοχή, έβγαζαν τα υποδήματά τους(την καλήκωσή τους) για να μην τα βρέξουν.

Ο Καληκοβρέχτης βρίσκεται δίπλα σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, οι οποίες συναντώνται συχνά στην περιοχή. Έχει πεντακάθαρα νερά, βράχια και λείες μεγάλες πλάκες μέσα στη θάλασσα.

Παραλία Φαφλάγκος

Πολύ κοντά στον Καληκοβρέχτη, ο οικισμός Φαφλάγκος απέχει 89 χλμ. περίπου από την πόλη του Ηρακλείου και διαθέτει μια πολύ όμορφη παραλία. Η παραλία μπροστά από τον οικισμό έχει χοντρή άμμο, πέτρες και καταγάλανα νερά. Πρόκειται για μια απομονωμένη, ήσυχη παραλία, χωρίς οργάνωση. Ωστόσο, κοντά θα βρείτε κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια για τη διαμονή σας.

Αν βρεθείτε στην παραλία, αξίζει να επισκεφθείτε το μικρό ναό της Αγίας Παρασκευής, καθώς και τη Μονή Κεραλιμενιώτισσας.

Συνεχίζοντας την εξερεύνηση στις παραλίες της Άρβης, η επόμενη παραλία που συναντάει κανείς είναι η Σιδωνία, πιο γνωστή με το όνομα Ψαρή Φοράδα.