Γλυπτά Φύσης Χώνου

Μια από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές όπου η δράση του νερού πάνω στα ανθρακικά πετρώματα έχει δημιουργήσει έργα τέχνης είναι στο χωριό Χώνος. Εκεί οι λατυποπαγείς ασβεστόλιθοι του Μειοκαίνου (13 εκατ. χρόνων) διαβρώνονται ταχύτατα από το νερό της βροχής παίρνοντας ποικίλες μορφές και φόρμες.

Σε αυτό βοηθάει και ο διαχωρισμός τους σε παράλληλες επιφάνειες λόγω της στρώσης των πετρωμάτων. Έτσι, σχηματίζονται πύργοι με μυτερές κορυφές, άγριες ανεστραμμένες σταγόνες και πυρσοί, δακτυλογλυφές και πολλές επιφανειακές κοιλότητες.

Η περιγραφή του γεωτόπου είναι αποτέλεσμα του παραδοτέου του ερευνητικού έργου JoinOut. Το έργο με τίτλο «Σύμπραξη Καινοτόμων Δράσεων Τουρισμού Υπαίθρου» και διακριτικό τίτλο: «JoInOuT», υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης "Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας/ΣΣΚ» - 2η Πρόσκληση: Επιχειρήσεις» και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020» (κωδικός Έργου: ΓΓ2CL-0359457).