Η διαδρομή ξεκινάει κοντά στο Γάζι όπου βρίσκεται η πηγή του Αλμυρού που τροφοδοτείται από την οροσειρά του Ψηλορείτη και το οροπέδιο της Νίδας, καθώς και από τα γύρω βουνά.
Συνεχίζουμε προς το Σερβίλι Τυλίσου (τον Αρόλιθο) και οδηγούμαστε στο Βουλισμένο Αλώνι – που συνιστά ένα περίεργο γεωλογικό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από ένα πολύ μεγάλο βύθισμα σε κυκλικό σχήμα – ενώ αποτελεί παράλληλα δημοφιλές αναρριχητικό πεδίο. Μετά το Βουλισμένο Αλώνι, συνεχίζουμε για το Σπήλαιο Δόξα, σε υψόμετρο 463m κοντά στο χωριό Μάραθος. Ένα μικρό αλλά γνωστό σπήλαιο με εντυπωσιακό σπηλαιοδιάκοσμο. Κατόπιν συνεχίζουμε για τον οικισμό Δαμάστα και τη Δροσιά (Γενί Γκαβέ) – χωριό του Μυλοποτάμου-. Επόμενος σταθμός είναι ο Αΐμονας, στο μέσα Μυλοπόταμο, χωριό στο οποίο έχουν ανασκαφεί αρχαϊκές πλάκες και εδώλια της δαιδαλικής περιόδου και το οποίο διατηρεί και τιμά τις παραδόσεις του.
Επόμενη στάση ο κάμπος του Δοξαρού, στον οποίο βρίσκονται οι «Πτυχές του Βωσάκου» - αποτέλεσμα γεωλογικών πιέσεων που ασκήθηκαν στα πετρώματα πριν 23 εκατ. χρόνια και το ομώνυμο Μοναστήρι, κτισμένο ανάμεσα στις κορυφές Κουτσοτρούλης, Σοφιανή και Κουφωτός, του όρους Κουλούκωνα. Επόμενος σταθμός το Πέραμα και οι Μαργαρίτες, οι οποίες εκτός από τα κεραμικά τους φημίζονται και για τα φαράγγια τους (Μαργαριτών, Ορθέ, Ελεύθερνας) τα οποία χαρακτηρίζονται από πλούσια βλάστηση και μικρές, βατές πεζοπορικές διαδρομές.
Η Ελεύθερα, προτελευταίος προορισμός της διαδρομής, διαθέτει τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ελεύθερνας και το αντίστοιχο επιβλητικό μουσείο, ενώ η διαδρομή ολοκληρώνεται στη Μονή Αρκαδίου που διαδραμάτισε ιστορικό ρόλο στην κρητική αντίσταση της Τουρκοκρατίας κατά τη διάρκεια της κρητικής εξέγερσης του 1866.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την: Επίσημη σελίδα Γεωπάρκου Ψηλορείτη
Η γεωδιαδρομή είναι αποτέλεσμα του ερευνητικού έργου JoinOut. Το έργο με τίτλο «Σύμπραξη Καινοτόμων Δράσεων Τουρισμού Υπαίθρου» και διακριτικό τίτλο: «JoInOuT», υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης "Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας/ΣΣΚ» - 2η Πρόσκληση: Επιχειρήσεις» και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020» (κωδικός Έργου: ΓΓ2CL-0359457).