Σουλουξίνα : η πρώτη πολιτισμική ποδηλατική εμπειρία με ηλεκτρικά ποδήλατα στη Κρήτη

«Κλούθα μου με να ταΐσω τις όρνιθες στη Σουλούξινα», έλεγε η γιαγιά.

«Μα ποια είναι η Σουλουξίνα, γιαγιά;».

Και κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία...

Με τα ποδήλατά μας, ακολουθούμε τα βήματα μιας νεαρής γυναίκας και ενός βοσκού που έζησαν πριν από έναν αιώνα σε αυτό το όμορφο χωριό της Επαρχίας Πεδιάδας. Μέσα από άγνωστες ιστορίες, ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο και μαθαίνουμε τις γεωργικές και κοινωνικές πρακτικές που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί Κρητικοί ενώ ζούσαν σε αρμονία με το περιβάλλον.

ΒΑΣΙΛΙΚΑΤΑ ΚΟΙΝΣΕΠ

Η ΒΑΣΙΛΙΚΑΤΑ ΚΟΙΝΣΕΠ, βρίσκεται στο Οροπέδιο Λασιθίου με κύριο αντικείμενο τον θεματικό τουρισμό υπαίθρου και τον αγροτουρισμό. Πήρε το όνομα της από τον Ενετό χαρτογράφο μηχανικό FRANCESCO BASILICATA, ο οποίος ήταν εκείνος που έφτιαξε τις πρώτες γκραβούρες της Κρήτης και τοποθέτησε το Οροπέδιο Λασιθίου στους χάρτες.
Οι 3 βασικοί πυλώνες της ΒΑΣΙΛΙΚΑΤΑ είναι :
•    η αναπαλαίωση παλαιών ερειπωμένων κτισμάτων και η μετατροπή τους σε άνετους αγροτουριστικούς ορεινους ξενώνες , VASILIKATA GUESTHOUSES, με απώτερο σκοπό την καταπολέμηση της ερημοποίησης των οικισμών

Φαράγγι Καμαρών

Γεώτοπος

Οι Ασίτες, χωρίζονται σε δύο παραδοσιακούς οικισμούς, τις Άνω και τις Κάτω Ασίτες.

Φαράγγι Πλατανίων

Γεώτοπος

Το φαράγγι που βρίσκεται λίγο βόρεια από τον ομώνυμο οικισμό είναι κάπως διαφορετικό από τα υπόλοιπα φαράγγια της Κρήτης.

Φαράγγι Μαργαριτών

Το φαράγγι των Μαργαριτών βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα έξω απο το Ρέθυμνο κοντά στο ομόνυμο χωριό.

Χάρακας Πρινιά

Κατά μήκος του γεωλογικού μονοπατιού για τις Πίττες της Γριάς, δεσπόζει ένας ασβεστολιθικός ογκόλιθος μέσα στα νεογενή πετρώματα της περιοχής.

Πίτες της Γριάς

Ο πιο αξιοπερίεργος γεώτοπος του Ψηλορείτη είναι σίγουρα οι Πίτες της Γριάς στην περιοχή του χωριού Πρινιάς.

Γιους Κάμπος

Το Οροπέδιο Γιους Κάμπος βρίσκεται στις βορειοδυτικές παρυφές του όρους Κέδρος, ανάμεσα στην κοιλάδα του Αμαρίου και στο Σπήλι, περίπου 31χλμ νοτιοανατολικά

Πτυχές Βώσακου

Διαφορετικά είδη πετρωμάτων της ενότητας των Πλακωδών ασβεστόλιθων εντοπίζονται στη διαδρομή από τον οικισμό Κάτω Δοξαρό προς το Μοναστήρι του Βώσακου.