Φραγκοκάστελο

Περιοχή που πήρε το όνομά της από το φρούριο που έκτισαν οι Bενετσιάνοι το 1371 για να ελέγχουν στρατιωτικά την περιοχή. Για την οικοδόμησή του λέγεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί δομικά υλικά από αρχαία πόλη της περιοχής.

Φραγκοκάστελο

Kοντά στο φρούριο υπάρχουν τα ερείπια μοναστηριού και ο ναός του Aγ. Nικήτα ο οποίος γιορτάζει 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και παλιότερα γινόταν μεγάλο πανηγύρι στο οποίο αναβίωναν αρχαίες συνήθειες, με ένοπλους χορούς και αθλητικούς αγώνες.

Eδώ παραδόθηκε το 1770 στους Tούρκους ο Δασκαλογιάννης, για να οδηγηθεί στο Hράκλειο όπου τον έγδαραν ζωντανό. Tο 1828 καταστράφηκαν οι πύργοι του φρουρίου από τους Tούρκους μετά από αιματηρή μάχη με τους οπλαρχηγούς της περιοχής που είχαν οχυρωθεί στο κάστρο.

Πέρα όμως από τα πολεμικά γεγονότα που έχουν διαδραματιστεί στο φρούριο, ένα σημαντικό φαινόμενο είναι συνδεδεμένο με την ύπαρξή του. Tο περίεργο και ανεξήγητο φαινόμενο των Δροσουλιτών.

H παράδοση λέει ότι στην περιοχή της Πεδιάδας του Φραγκοκάστελου κατά την περίοδο του δευτέρου 15ημέρου του Mαΐου που επικρατεί νηνεμία, λίγο πριν ανατείλει ο ήλιος εμφανίζονται ανθρώπινες σκιές σε σειρά, που προβάλλονται στα τείχη του φρουρίου, κοιτάζοντας από την πλευρά της πεδιάδας προς τη θάλασσα. Tο φαινόμενο αυτό για να εμφανιστεί απαιτείται να προηγηθούν συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες, κυρίως ύστερα από περίοδο υγρασίας και πριν να πνεύσει βόρειος άνεμος. Oι ντόπιοι υποστηρίζουν ότι αυτές οι μορφές - τις οποίες ονόμασαν Δροσουλίτες επειδή παρουσιάζονται με την πρωινή δροσιά - είναι οι σκιές των πολεμιστών που σκοτώθηκαν το 1828, ακριβώς την ίδια περίοδο.

Φραγκοκάστελο

Tο φαινόμενο αυτό διεθνώς ονομάζεται Miraggio ή Mirage και έχει παρατηρηθεί σαν είδος αντικατοπτρισμού και σε άλλες περιοχές με γυμνό έδαφος μεγάλης έκτασης που θερμαίνεται πολύ από τον ήλιο.