Από τις Άνω Ασίτες, χωριό στην καρδιά της υπαίθρου του Ηρακλείου ξεκινάμε τη συγκεκριμένη διαδρομή. Δυτικά του χωριού, περνάει ο ποταμός εκείνος που διέρχεται αρχικά από το φαράγγι του Αγίου Χαραλάμπους και μετατρέπεται σε ένα βαθύ, εντυπωσιακό φαράγγι, αυτό του Αγίου Αντωνίου. Στη συνέχεια, βρίσκεται το χωριό Πρινιάς εντός του οποίου υπάρχει ένας ιδιαίτερος ως προς τη μορφή του γεώτοπος που αποτελείται από μεγάλους, ελλειψοειδείς πεπλατυσμένους βράχους διαμέτρου 20μ με περιμετρική εσοχή που σύμφωνα με τους ντόπιους μοιάζουν με γιγάντιες πίτες («πίττες της γριάς») και έπειτα ο Πανασός στο οποίο βρίσκεται η ομώνυμη μνημειακή ελιά, η ηλικία της οποίας υπολογίζεται σε 3.000 χρόνια. Επόμενος σταθμός, η Γέργερη 1χλμ έξω από την οποία συναντάται η εποχιακή φυσική λίμνη «Στου Διγενή το μνήμα», γνωστή και ως «Βρωμολίμνη» η οποία τροφοδοτείται από τις πηγές του χωριού.
Ο Ζαρός, μετά τη Γέργερη, χωριό με μεγάλη ιστορία κτισμένο στη ρίζα του Ψηλορείτη, δημοφιλές για την ομώνυμη λίμνη (ή Βοτόμος) και το ιχθυοτροφείο του. Σε κοντινή απόσταση από το Ζαρό, βρίσκεται το πρινόδασος και το φαράγγι του Ρούβα και διάφορα παλιά μοναστήρια. Κατόπιν συναντώνται τα χωριά Βορίζια και Καμάρες στα οποία εντοπίζονται τα φαράγγια: το Βοριζανό – ανατολικά του χωριού στους πρόποδες του Ψηλορείτη - και το Καμαρραϊκό στη νότια πλευρά του, αντίστοιχα. Νότια της Λοχριάς που διαδέχεται τις Καμάρες, απέναντι από ένα ξωκκλήσι, βρίσκονται οι μαξιλαροειδείς λάβες της Λοχριάς, ειδικά πετρώματα με εντυπωσιακά κοκκινωπά και πράσινα χρώματα που σχηματίστηκαν από λάβες πριν 65-70 εκατ. χρόνια μέσα στο βυθό ενός ωκεανού.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την: Επίσημη σελίδα του Γεωπάρκου Ψηλορείτη
Η γεωδιαδρομή είναι αποτέλεσμα του ερευνητικού έργου JoinOut. Το έργο με τίτλο «Σύμπραξη Καινοτόμων Δράσεων Τουρισμού Υπαίθρου» και διακριτικό τίτλο: «JoInOuT», υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης "Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας/ΣΣΚ» - 2η Πρόσκληση: Επιχειρήσεις» και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020» (κωδικός Έργου: ΓΓ2CL-0359457).