Μέσω της επαρχιακής οδού και με αφετηρία την Τύλισο, πρώτος προορισμός μας είναι οι Γωνιές και κατά βάση οι Οφιόλιθοι Γωνιών που αντιπροσωπεύονται από χαρακτηριστικούς πράσινους περιδοτίτες του οφιολιθικού συμπλέγματος (πετρώματα ωκεάνιου φλοιού), σημείο από το οποίο ξεκινάει και το μονοπάτι της «Γεωδιαδρομής των Γωνιών». Στη συνέχεια, βρίσκονται τα Σίσαρχα, μικρός οικισμός που διαθέτει παραδοσιακό καφενείο – αγροτικό δισκοπωλείο στο οποίο αξίζει να κάνουμε μία στάση και κατόπιν τα Ανώγεια και το οροπέδιο της Νίδας σε υψόμετρο 1.187μ.
Μετά τα Ανώγεια συναντάμε την Αξό – ένα από τα σημαντικότερα χωριά του ορεινού Μυλοποτάμου – στο οποίο σώζονται θολωτοί τάφοι, ο ναός της Αφροδίτης, τμήματα αρχαίων τειχών, καθώς και 9 βυζαντινές εκκλησίες. Κατόπιν, είναι τα Ζωνιανά και το «Σπήλαιο Σφεντόνη», το μεγαλύτερο της Κρήτης. Το σπήλαιο θεωρείται το πιο όμορφο επισκέψιμο σπήλαιο της Κρήτης, και ένα από τα ομορφότερα στην Ελλάδα, με πολύ πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο, ενώ ανήκει στο Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη, που έχει ενταχθεί στα Γεωπάρκα της UNESCO.
Στα Ζωνιανά χωροθετείται και το οροπέδιο Δαμόθι – το πιο ορεινό οροπέδιο του νησιού- η φύση του οποίου είναι μοναδική. Επόμενο σημείο, το χωριό Κράνα, ένα ακόμη ορεινό χωριό του Μυλοποτάμου και αμέσως επόμενο τα Λιβάδια – σημαντικό κτηνοτροφικό χωριό της Κρήτης – κτισμένο σε υψόμετρο 600m. Εκεί βρίσκεται ο Λάκκος του Μυγερού και το ομώνυμο καταφύγιο, στον οποίο οδηγεί δρόμος απόστασης περίπου 13χλμ.
Ο Άγιος Ιωάννης – ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός – διαδέχεται τα Λιβάδια, ενώ στη συνέχεια της διαδρομής, συναντάται ο Άγιος Μάμας, ακόμα ένα ορεινό χωριό του Μυλοποτάμου. Τελικός προορισμός είναι το Πέραμα, πεδινό χωριό που «αγκαλιάζεται» από το μπλε της παραλίας του Γεροποτάμου.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την: Επίσημη σελίδα του Γεωπάρκου Ψηλορείτη
Η γεωδιαδρομή είναι αποτέλεσμα του ερευνητικού έργου JoinOut. Το έργο με τίτλο «Σύμπραξη Καινοτόμων Δράσεων Τουρισμού Υπαίθρου» και διακριτικό τίτλο: «JoInOuT», υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης "Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας/ΣΣΚ» - 2η Πρόσκληση: Επιχειρήσεις» και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020» (κωδικός Έργου: ΓΓ2CL-0359457).