Γεωδιαδρομή 12. Κάτω Ζάκρος- Σπήλαιο Πελεκητά- Καρούμες

Η γεωδιαδρομή ξεκινάει από την Κάτω Ζάκρο και ακολουθεί με κατεύθυνση προς το βορρά, το παλιό και εύκολα προσβάσιμο παραλιακό μονοπάτι που οδηγεί τελικά στην όμορφη παραλία Καρούμες. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, συναντάμε αρκετούς γέωτοπους, όπως οι θαλάσσιες αναβαθμίδες της Ζάκρου, το σπήλαιο Πελεκητά, το ομώνυμο αρχαίο λατομείο, κλπ.

ΚΑΤΩ ΖΑΚΡΟΣ – ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΛΕΚΗΤΑ

Σε όλο το μήκος της ακτογραμμής γύρω από την κάτω Ζάκρο εμφανίζονται επάλληλες επίπεδες επιφάνειες σε διαφορετικά υψόμετρα, στις πλαγιές των βουνών. Οι επιφάνειες αυτές είναι ενδείξεις της στάθμης της θάλασσας σε παλαιότερες εποχές και δημιουργούνται από τη δράση των κυμάτων. Τα διαφορετικά υψόμετρα των παλαιοακτών, φανερώνουν τη σταδιακή ανύψωση της Κρήτης, που είναι ιδιαίτερα εμφανής στην περιοχή. Στη χαμηλότερη παλαιοακτή, που βρίσκεται σε ύψος περίπου 20μ. πάνω από τη σημερινή στάθμη της θάλασσας, έχουν βρεθεί απολιθώματα νάνων ιπποπόταμων και ελαφιών που έζησαν πριν από τουλάχιστον 21.000 χρόνια.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΛΕΚΗΤΑ – ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΡΟΥΜΕΣ 

Στα μέσα του μονοπατιού και σε κοντινή απόσταση από το σπήλαιο Πελεκητά, θα συναντήσουμε το ομώνυμο αρχαίο λατομείο το οποίο αναπτύσσεται σε συμπαγοποιημένους, αιολικούς ψαμμίτες του Πλειστοκαίνου, οι οποίοι εξορύσσονται εύκολα, καθώς λόγω των πολυάριθμων πόρων τους, είναι μαλακό πέτρωμα.   Το σπήλαιο των Πελεκητών είναι ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της ανατολικής Κρήτης, μήκους 310μ. Το μέγεθός του, ο πλούσιος σταλακτιτικός και σταλαγματικός του διάκοσμος και οι θεαματικοί ογκόλιθοι, το καθιστούν μοναδικό στο νησί.

Το μονοπάτι, στη συνέχεια, θα μας οδηγήσει στην παραλία Καρούμες, όπου υπάρχει και το ομώνυμο έλος, ένας φυσικός υγρότοπος από τους πιο απομονωμένους σε όλη την Κρήτη. Αυτός πιθανόν να είναι και ο λόγος που έχει διατηρηθεί αναλλοίωτος και δεν φέρει σημάδια ανθρωπογενών πιέσεων. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης, όταν υπάρχει αρκετό νερό, η περιοχή γεμίζει από γυρίνους του ευρωπαϊκού πράσινου φρύνου (Bufoviridis). Βόρεια της παραλίας Καρούμες, στη θέση Μαυρομούρη, παρατηρούνται απολιθωματοφόροι βιοκλαστικοί ασβεστόλιθοι του Μειοκαίνου με κοράλλια. 
Μπορούμε να επιστρέψουμε προς τα πίσω – από το ίδιο μονοπάτι- ή να συνεχίσουμε μέσα από το φαράγγι των Χοχλακιών προς τον οικισμό Χοχλακιές. 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το Επίσημο site Γεωπάρκου Σητείας

Η γεωδιαδρομή είναι αποτέλεσμα του ερευνητικού έργου JoinOut. Το έργο με τίτλο «Σύμπραξη Καινοτόμων Δράσεων Τουρισμού Υπαίθρου» και διακριτικό τίτλο: «JoInOuT», υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης "Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας/ΣΣΚ» - 2η Πρόσκληση: Επιχειρήσεις» και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020» (κωδικός Έργου: ΓΓ2CL-0359457).

Video