Το Οροπέδιο Καλλικράτη είναι ένα μικρό ορεινό οροπέδιο των Λευκών Ορέων στην επαρχία Σφακίων με μέσο υψόμετρο 540 μ.
Η ιστορία του οροπεδίου όπως και του ομώνυμου χωριού είναι μεγάλη -και ιδιαίτερα αιματοβαμμένη. Το όνομα «Καλλικράτης» προέρχεται από τον Μανούσο Καλλικράτη, ναύαρχο και αρχηγό των Κρητών υπερασπιστών της Κωνσταντινούπολης το 1453.
Το χωριό έπαιξε σημαντικό ρόλο διαχρονικά στους απελευθερωτικούς αγώνες και ανέδειξε σπουδαίους αγωνιστές, γι’αυτό αναφέρεται σε πολλά ριζίτικα, πολεμικά τραγούδια. Εξάλλου το οροπέδιο είχε στρατηγική θέση για όλους τους κατακτητές, καθώς είναι μία από τις τρείς «εισόδους» των Σφακίων.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι κατά την κρητική επανάσταση του 1867 τουρκικές δυνάμεις προσπάθησαν να εισβάλουν στα Σφακιά μέσω Καλλικράτη. Το 1770 και το 1821 το χωριό καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους Τούρκους και το 1943 από τους Γερμανούς οι οποίοι το λεηλάτησαν και εκτέλεσαν περισσότερους από 30 κατοίκους, τιμωρώντας τους για την αντιστασιακή τους δράση.
Σήμερα το χωριό έχει ελάχιστους μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Το καλοκαίρι όμως αποκτά περισσότερη ζωή, ιδιαίτερα την εποχή των «κουρών» των προβάτων.
Η πρόσβαση στο οροπέδιο γίνεται από την Ασή Γωνιά, από το Μυριοκέφαλο, από το οροπέδιο Ασκύφου, ή από το Φραγκοκάστελο (ο συγκεκριμένος δρόμος είναι ο πιο δύσκολος).
Στα νοτιοδυτικά του οροπεδίου βρίσκεται το φαράγγι του Καλλικράτη που καταλήγει στο χωριό Πατσιανός και η διαδρομή στο μονοπάτι έχει μήκος 4 χμ.